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athena - [ATHENA] Sem.savoirs operatoires-Centre japon-4 février-Victoria Lee

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Objet : Histoire des techniques

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[ATHENA] Sem.savoirs operatoires-Centre japon-4 février-Victoria Lee


Chronologique Discussions 
  • From: "Marie Thebaud-Sorger" (thebaud.sorger AT free.fr via athena Mailing List) <athena AT services.cnrs.fr>
  • To: atheNA <athena AT services.cnrs.fr>
  • Subject: [ATHENA] Sem.savoirs operatoires-Centre japon-4 février-Victoria Lee
  • Date: Mon, 1 Feb 2016 18:39:16 +0100

Chères et chers collègues,

Vous êtes cordialement invités à la prochaine séance du séminaire du groupe TAK techniques à Koyré
« Les savoirs opératoires de la matière de la Renaissance à l’industrialisation »,  mutualisée avec le séminaire collectif du Centre Japon
  Qui se tiendra jeudi 4 février, de 13h à 15h à l’Ecole des Hautes Études en Sciences Sociales (105, Bld Raspail, 75006 Paris, salle 7)

 Nous aurons le plaisir d'accueillir 

Victoria Lee (Max Planck Institut, Berlin)

Historienne des sciences et des techniques en Asie, docteur de l’université de Princeton (2014), elle travaille sur le monde microbien et les technologies biosynthétiques dans le Japon du XXe siècle, et notamment à travers les microbes sur les relations qu’entretiennent la société japonaise avec la science, l’industrie et la gestion environnementale.

“A Study of East Asian Fermentation Chemistry”: Asia’s Microbial Gardens in Japanese Eyes

A scientist of the early twentieth century once described the molds and yeasts kept in Japanese laboratories as being like “microbial gardens”—collections of useful objects, like plants, that could be cultivated for specific purposes. With the importance of traditional brewing in the Japanese economy, microbes’ (especially kōji and other molds used in Asian brewing) ability to transform the chemical composition of their surroundings gradually became a broader tool to intervene in political economy and the environment. Between military and industrial expansion on the one hand, and massive rice riots as well as unprecedented Malthusian visions of social instability and agricultural resource limits on the other, the management of national production in such everyday areas as the food and alcohol industries was a critical problem in interwar Japanese society. In this light, this talk looks at fermentation chemistry in imperial Japan: the ways in which it sought to alter the national-level relationships between resources and consumption, as well as vividly reflected the use of regional knowledge in practice.

http://carnetsjapon.hypotheses.org/4660

Programme complet du séminaire TAK :

http://techniqcak.hypotheses.org

http://calenda.org/340287

 

La séance suivante du séminaire aura lieu le jeudi 17 mars 2016  au Centre Koyré (14h-17h) Judith Rainhorn (Université de Valenciennes /Esopp) La céruse : définitions, fabrications et usages d’un poison industriel


  • [ATHENA] Sem.savoirs operatoires-Centre japon-4 février-Victoria Lee, Marie Thebaud-Sorger, 01/02/2016

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